Hestia Rivierenbuurt

mei 01, 2019

Onlangs liep ik een middag mee met Hestia Rivierenbuurt. Graag vertel ik je daar meer over.

Op het terrein van de Maas en Waalschool, in het hart van de Rivierenbuurt, ligt Hestia’s vrijstaande pand verscholen. Ik bel aan en word hartelijk verwelkomt door PM’er Kelly die al jarenlang werkzaam is bij Hestia. Zij werkt nu op de babygroep, maar heeft op deze locatie ook op de BSO en op andere vestigingen gewerkt. Ze kent Hestia door en door en legt mij vol passie Hestia’s werkwijze uit. Tijdens de rondleiding die ze mij geeft maak ik kennis met andere medewerkers van de vestiging. Hun afkomst is heel divers, net als de afkomst van de kinderen die ik later tegenkom.

Groepen
Er zijn drie groepen waarbij kinderen de hele dag worden opgevangen. 1 verticale groep (0 tot 4 jarigen), één groep voor 0 tot 2 jarigen en één groep van 2 tot 4 jarigen. Daarnaast zijn er 2 groepen buitenschoolse opvang. Bij Hestia Rivierenbuurt geldt een open deuren beleid. Bijna alle deuren staan letterlijk open en de kinderen kunnen zelf kiezen waar ze willen zijn. Grotere kinderen kunnen ervoor kiezen om met kleinere kinderen te spelen en om het extra spannend te maken zijn er gaten in de houten deuren naar de theaterkamer en bibliotheek te gemaakt.
De kinderen worden gestimuleerd hun fantasie te gebruiken. Daarvoor worden allerlei materialen en activiteiten aangeboden die aansluiten bij de interesse van het kind op dat moment. Ze mogen natuurlijk ook vrij spelen. Voor de kinderen die geïnteresseerd zijn, worden er verschillende activiteiten tegelijkertijd of na elkaar aangeboden. Typisch op deze vestiging is dat de PM’ers steeds verwijzen naar de Reggio-benadering: interesse ontstaat vanuit het kind en daarop borduren de PM’ers voort.

Vuur
De oudere kinderen kunnen broodjes bakken boven het vuur dat buiten wordt gemaakt. Kelly geeft duidelijke instructies en aan de andere kant ook wat vrijheid wat betreft hoe de broodjes te bakken. Op een tak die de kinderen zelf uitkiezen in de tuin, wordt deeg gedaan en de kinderen staan allemaal in een cirkel rond het vuur. Alle betrokken medewerkers letten continu op de veiligheid van de kinderen. Je merkt tijdens de activiteit dat sommige kinderen meer geduld hebben en rustig wachten of een praatje maken terwijl ze hun broodje boven het vuur houden. Andere kinderen vragen steeds of hun broodje al klaar is. Sommige broodjes zijn helemaal aangebrand en andere nog niet gaar. Kelly legt uit dat ze de broodjes dichterbij of verder weg van het vuur moeten houden als ze het broodje later op willen eten. De kinderen hebben er duidelijk veel plezier in, maar vinden het ook best een beetje spannend om zo dichtbij het vuur te zijn.

Creatief met schelpen
Binnen worden er ondertussen andere activiteiten aangeboden. PM’er Karolien vraagt kinderen of ze het leuk vinden om met schelpen te spelen. Een paar vinden dat inderdaad leuk en je ziet hier duidelijk dat zij zelf hun invulling geven aan wat zij met de schelpen kunnen bedenken. Het ene kind legt ze achter elkaar, het andere kind in elkaar en nog een ander kind ziet er een gezicht in.

Peuters
Bij de kleinere kinderen wordt er door PM’er Fabienne een verhaal verteld met behulp van poppetjes en PM’er Laura probeert andere peuters bewust te maken van de hoeveelheid plastic dat in de natuur en de zee wordt gedumpt. Zo brengt zij tijdens een langer lopend project steeds een ander klein groepje kinderen naar het atelier, waar ze voorleest uit Captain Green. Aan de hand daarvan laat Laura de kinderen met bubbeltjesplastic de ‘zee’ vervuilen.

Tuin
De locatie heeft een prachtige buitenruimte, die onlangs verder ontwikkeld is naar de visie van onze directeur Ileen Purperhart. De tuin is nog aantrekkelijker en meer ontdekkingsgericht gemaakt voor de kinderen, met o.a. een rotstuin waar de kinderen op mogen klimmen en een watervalletje kunnen creëren.

Ken jij Hestia Rivierenbuurt al? Heb je interesse in een opvangplek voor je kind en wil je graag meer weten over deze locatie en onze werkwijze? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar op 020 – 6618710 en per e-mail op planning.plaatsing@hestiakinderopvang.nl.

Nog een